آندوسکوپی

آندوسکوپی یک شیوه تشخیصی و کم تهاجمی است که از آن برای بررسی دستگاه گوارش استفاده می‌شود.
آندوسکوپ وسیله‌ای مجهز به دوربین، نور و لوله انعطاف‌ پذیر است که می‌تواند به قسمت‌های مختلف مجاری درونی از جمله معده، روده، رحم و ریه وارد شود و از آن‌ها تصویربرداری کند. همچنین ممکن است در انتهای لوله آندوسکوپ یک قیچی جراحی برای تهیه بیوپسی از بافت‌ها تعبیه شود.
از آندوسکوپی در بیشتر اوقات برای تشخیص و گاهی اوقات برای درمان استفاده می‌شود.
اما به‌ ‎طور‌کلی کاربرد این دستگاه عبارت است از:
بررسی علائم:
آندوسکوپی به پزشک کمک می‌کند تا مشخص کند چه چیزی باعث علائم و نشانه‌های گوارشی همچون تهوع، استفراغ، شکم درد، مشکل در بلع و خونریزی گوارشی می‌شود.
تشخیص:
برخی مواقع از آندوسکوپی برای تهیه بیوپسی (نمونه برداری از بافت) جهت آزمایش‌ها و شرایطی مانند کم‌خونی، خونریزی، التهاب، اسهال و یا سرطان‌های دستگاه گوارش استفاده می‌کنند.
درمان:
دستگاه آندوسکوپ می‌تواند به ابزارهای خاصی مجهز شود و برای درمان‌هایی مانند سوزاندن رگ خونریزی کننده برای توقف خونریزی، گشاد کردن مری باریک، بریدن پولیپ یا برداشتن یک جسم خارجی استفاده شود.
همانطور که اشاره کردیم آندوسکوپی می‌تواند با دیگر روش‌های تشخیصی همچون سونوگرافی ترکیب شود. برای مثال، برخی مواقع یک “پروب اولتراسوند” به آندوسکوپ متصل می‌شود تا تصاویر تخصصی از دیواره مری و معده تهیه شود. سونوگرافی آندوسکوپی همچنین ممکن است به پزشک شما کمک کند تا تصاویری از اندام‌های غیرقابل دسترس مانند پانکراس فراهم نماید.

انواع آندوسکوپی و اندام مختص به آن”

  • آندوسکوپی فوقانی برای بررسی قسمت فوقانی دستگاه گوارش
  •  کولونوسکوپی برای بررسی روده بزرگ
  • سیگموئیدوسکوپی برای بررسی رکتوم
  •  انتروسکوپی برای بررسی روده باریک
  • کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) برای بررسی کبد، پانکراس و صفرا
  • سونوگرافی آندوسکوپی (EUS) برای بررسی پوشش دیواری مری و معده
  • گاستروستومی آندوسکوپی از راه پوست (PEG)
  • آندوسکوپی کپسولی برای بررسی بیشتر نواحی دستگاه گوارش
  • کرموندوسکوپی
  • رزکسیون آندوسکوپی مخاط (EMR) برای برداشتن بافت سرطانی
  • تصویربرداری باند باریک (NBI) برای بررسی عروق و مخاط

“از آندوسکوپی برای تشخیص چه بیماری‌هایی استفاده می‌شود؟”

 

اگر شما علائمی از یک بیماری داشته باشید معمولا در مرحله اول از آزمایش خون برای تشخیص آن استفاده می‌کنند. برای تشخیص نهایی و بررسی‌های بیشتر از آندوسکوپی در مراحل بعدی استفاده می‌شود.
مشکلات شایع گوارشی عمده‌ترین بیماری‌هایی هستند که توسط آندوسکوپی مورد بررسی قرار می‌گیرند. در ادامه این بیماری‌ها را بررسی خواهیم کرد.
بیماری‌های التهابی روده:
بیماری های التهابی روده (IBD) گروهی از اختلالات روده‌ای که باعث التهاب طولانی مدت دستگاه گوارش می‌شوند شامل بیماری کولیت اولسراتیو و بیماری کرون.
سندروم روده تحریک پذیر:
سندروم روده تحریک پذیر یا IBS نوعی اختلال دستگاه گوارش است و باعث ایجاد علائمی مانند درد مکرر شکم، اسهال و یبوست می‌شود. معمولا از آندوسکوپی برای این بیماری استفاده نمی‌شود، اما در برخی موارد برای رد سایر علت‌های احتمالی برای علائم بیمار استفاده می‌شود.
زخم معده:
زخم‌های دردناکی که در پوشش معده و شاید در روده کوچک ایجاد می‌شود. زخم معده دراثر عفونت با باکتری معده ایجاد می‌شود.
پانکراتیت:
پانکراتیت یعنی التهاب پانکراس یا همان لوزالمعده؛ به‌ طور‌کلی اگر شما علائمی همچون اسهال، استفراغ، تب، تورم شکم و ضربان قلب بالا داشته باشید، ممکن است از آندوسکوپی برای تشخیص پانکراتیت استفاده کنند.
بیماری رفلاکس معده به مری:
رفلاکس معده یعنی بازگشت محتویات و اسید معده به مری؛ اگر علائمی مانند حالت تهوع، درد قفسه سینه، سرفه مزمن، بوی بد دهان و درد در هنگام بلع را داشته باشید، ممکن است از آندوسکوپی برای تایید بیماری استفاده کنند.
فتق هیاتال:
معده شما زیر دیافراگم است، اما در افراد مبتلا به فتق هیاتال، بخشی از معده از طریق عضله به سمت بالا حرکت می‌کند. اگر علائمی همچون سوزش سر دل و مشکل هنگام عمل باد گلو دارید، از آندوسکوپی برای تشخیص علت ایجاد علائم استفاده خواهد شد.
سرطان دستگاه گوارش:
سرطان دستگاه گوارش، به رشد غیرطبیعی سلول‌ها در دستگاه گوارش گفته می‌شود. هر بخشی از دستگاه گوارش می‌تواند درگیر سرطان شود، اما در بیشتر مواقع سرطان روی لوله بلند مری تاثیر می‌گذارد. معمولا از آندوسکوپی فوقانی برای تشخیص سرطان دستگاه گوارش استفاده می‌کنند. در طول آزمایش از یک برس مخصوص برای تهیه بیوپسی از سلول‌ها استفاده می‌شود.

با پزشکان ما آشنا شوید